Zaloguj się
 Przeglądaj oferty
 Wyszukaj ofertę
 Dilerzy
 Zgłoś chęć rejestracji
     
 
DOWNLOADS
Informacje (57)
Uprawa (57)
Warzywnictwo (57)
Hodowla (57)
Technika (57)
Kal: Burak (57)
Kal: Jęczmień (57)
Kal: Pszenica (57)
Kal: Rzepak (57)
Kal: Trzoda (57)
Cennik ciągników (57)
fota monika

SZUKAJ
Szukaj artykułu w archiwum:




Wzrost importu wieprzowiny do Czech

Produkcja wieprzowiny w Czechach w 2008 r. zmniejszyła się o 7%. Konieczne było zwiększenie importu tego mięsa do tego stopnia, że 1/3 wieprzowiny spożytej w kraju pochodziła z importu. Importowano 146 tys. ton wieprzowiny, czyli o 13% więcej niż rok wcześniej.





Eksport tego mięsa wyniósł tylko 34 tys. ton. Głównym dostawcą wieprzowiny na rynek czeski były Niemcy, skąd pochodziło 47% ogółu importu tego mięsa. Sprowadzano je również z Austrii, Polski, Hiszpanii i Holandii. Wzrost cen wieprzowiny ograniczył jej konsumpcję. Zmniejszyła się ona o 1,7 kg na osobę i wyniosła 43,5 kg. Samowystarczalność Czech pod względem produkcji wieprzowiny spadła do 74% (w 2002 r. – 101%).
(Agra Europe 2009, nr 2347, s. M/8) W.M.
foto: WRP

Nowy numer WRP
Hage Polska
Giełda
Krajowa Rada Izb Rolniczych
Film KSM
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     Prawo autorskie 2005 www.wrp.pl design by positiv studio