Zaloguj się
 Przeglądaj oferty
 Wyszukaj ofertę
 Dilerzy
 Zgłoś chęć rejestracji
     
 
DOWNLOADS
Informacje (57)
Uprawa (57)
Warzywnictwo (57)
Hodowla (57)
Technika (57)
Kal: Burak (57)
Kal: Jęczmień (57)
Kal: Pszenica (57)
Kal: Rzepak (57)
Kal: Trzoda (57)
Cennik ciągników (57)
fota monika

SZUKAJ
Szukaj artykułu w archiwum:



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120

Eksport wieprzowiny spada
W roku 2008 znacząco wzrósł eksport wieprzowiny z Polski do krajów trzecich, a zwłaszcza na Ukrainę – informują eksperci z Agencji Rynku Rolnego (ARR). Na ten rok prognozy nie są już tak optymistyczne. Tylko w styczniu odnotowano 13% spadek eksportu mięsa wieprzowiny.
(23-04-2009)
>> Czytaj artykuł

Nowy serwis internetowy Banku BGŻ
Bank BGŻ uruchomił nowy serwis internetowy. Portal, poza nowoczesnym układem graficznym, przejrzystą i intuicyjną nawigacją, ma pełnić rolę narzędzia zakupowego dla klientów.
(23-04-2009)
>> Czytaj artykuł

Na razie olej i makuch…
Na przełomie września i października tego roku ruszy produkcja w Zakładzie Biopaliw REM S.A., który powstał w Nowogardzie (woj. zachodniopomorskie). Firma prowadzi już rozmowy z rolnikami na temat skupu rzepaku. Będzie go potrzebować 100 tys. ton rocznie. Na razie jednak, choć nazwa zakładu wskazuje na więcej, REM zajmie się tylko produkcją czystego oleju oraz makuchu.
(22-04-2009)
>> Czytaj artykuł

KE: Gdy klimat i gleba stają się przeszkodą
W Komisji Europejskiej trwają prace nad wprowadzeniem nowej kwalifikacji obszarów rolniczych z utrudnieniami naturalnymi, poparte przeprowadzeniem symulacji nowych kryteriów klayfikacji w krajach członkowskich. Nowy system klasyfikacji zacznie obowiązywać najprawdopodobniej w 2014 roku.
(22-04-2009)
>> Czytaj artykuł

Atlas: Elegancja elewacji
Tynki strukturalne obecne są na europejskich rynkach już blisko sześćdziesiąt lat. Produkowane są z różnych surowców, w oparciu o różne spoiwa, mają więc różne parametry, a także przeznaczenie. Największym wymaganiom sprostać muszą tynki elewacyjne. Mają,
(22-04-2009)
>> Czytaj artykuł

Selena: Skuteczne usuwanie i profilaktyka
Mieszkania, w których panuje zbyt duża wilgotność powietrza, brakuje odpowiedniej wentylacji, temperatura osiąga około 20oC a światło słoneczne ma słaby dostęp, narażone są w szczególności na rozwój pleśni i grzybów. Dodatkowo zniszczona lub niewystarczająca izolacja pozioma fundamentów, nieszczelne pokrycie dachowe sprawiają, że mury nasiąkają wodą. Wraz z wilgocią pojawia się grzyb, którego obecność niesie ze sobą wiele zagrożeń.
(22-04-2009)
>> Czytaj artykuł

830 traktorów New Holland
W sprzedaży traktorów rolniczych w kraju niepodzielnie przoduje koncern New Holland, który w pierwszym kwartale 2009 roku wprowadziła do polskich gospodarstw 830 nowych ciągników. Wśród marek zachodnich daje to udział 31,9%, a wśród wszystkich marek ciągników rolniczych sprzedanych na rynku polskim w I kwartale br. daje udział 19,71%.
(21-04-2009)
>> Czytaj artykuł

7 milionów kierowców poznało Škodę
Łącznie 7 000 000 wyprodukowanych pojazdów, w tym prym wiodąca Fabia z wielkością 1 788 063 sztuk, to najnowszy wynik koncernu Škoda Auto. Dane liczone są od momentu fuzji z firmą Volkswagen w 1991 r. Pozostałe najlepiej sprzedające się modele to Felicia – 1 420 441 sztuk, Octavia Tour – 1 389 546 sztuk oraz Octavia z wielkością 900 535 sztuk.
(21-04-2009)
>> Czytaj artykuł

Jęczmień browarny – ważny składnik piwa
Surowcem browarnym jęczmienia jest ziarno przydatne do produkcji słodu piwowarskiego, który jest podstawowym składnikiem do warzenia piwa. Na przestrzeni ostatnich piętnastu lat prawie 2,5-krotnie wzrosła produkcja piwa. Prognozy wskazują na dalszy wzrost produkcji tego napoju do 36-38 mln hl w 2010 roku. W przeliczeniu na mieszkańca kraju spożycie piwa wynosiłoby ponad 90 litrów.
(20-04-2009)
>> Czytaj artykuł

Co nowego na słodyszka?
Słodyszek rzepakowy jest owadem o letnim cyklu rozwojowym, z długą zimową diapauzą w postaci chrząszcza. Zimuje głównie na brzegach lasów, pasach zadrzewień, pod którymi znajduje glebę dostatecznie pulchną, wilgotną i przewiewną, pokrytą kilkucentymetrową warstwą resztek roślinnych.
(20-04-2009)
>> Czytaj artykuł

Sorgo – alternatywą na suszę
Kukurydza jest rośliną na trwale wpisaną w krajobraz polskiej wsi. Z tych względów, współczesny producent mleka nie wyobraża sobie dziś żywienia krów mlecznych inną paszą niż kiszonka z kukurydzy. Uprawia się ją na przeszło 630 tys. ha, z czego areał ponad 370 tys. ha to kukurydza przeznaczona na kiszonkę. Coraz częściej jednak w Polsce, w okresie lata występują długotrwałe susze, pociągające za sobą nie tylko drastyczny spadek plonu, ale również pogorszenie jego jakości.
(20-04-2009)
>> Czytaj artykuł

Szkodniki glebowe wciąż dużym zagrożeniem w uprawie ziemniaka
Szkodniki glebowe, w tym drutowce – larwy sprężykowatych z rodzaju Agriotes spp., pędraki (Scarabaeidae) i gąsienice rolnice (Agrotinae) mają duże znaczenie gospodarcze w uprawie roślin (głównie okopowych i warzyw) w naszym kraju. Szkodliwe są głównie wielożerne larwy, które uszkadzają system korzeniowy, pędy podziemne oraz bulwy ziemniaka tworząc w nich wżery i kanały wewnętrzne w miąższu.
(20-04-2009)
>> Czytaj artykuł

Agrotechnika sadzenia ziemniaków
Wczesny termin sadzenia ziemniaków pozwala na głębsze ukorzenienie się roślin, umożliwia lepsze wykorzystanie zimowych zapasów wody oraz składników mineralnych, przesuwa wegetację na korzystniejszy okres dłuższych dni i zmniejsza szkody spowodowane przez zarazę ziemniaka.
(20-04-2009)
>> Czytaj artykuł

Chrońmy kapustne przed tipburnem
U niektórych warzyw kapustnych występuje choroba fizjologiczna spowodowana niedoborem wapnia. Deficyt tego ważnego składnika powoduje zamieranie brzegów liści nazywane z angielskiego tipburn, którego charakterystycznym objawem jest zbrązowienie brzegów liści. Jest to choroba fizjologiczna, czyli taka, która nie została spowodowana przez patogeny np. bakterie czy grzyby.
(20-04-2009)
>> Czytaj artykuł

Odchwaszczanie chemiczne czy mechaniczne?
Umożliwienie wzrostu roślin w środowisku wolnym od chwastów jest jednym z podstawowych warunków uzyskania dobrych i wysokiej jakości plonów roślin warzywnych. Obecność chwastów na plantacji może powodować m.in. opóźnienie terminu dojrzewania, pogorszenie jakości i wartości biologicznej warzyw, utrudnienie zbiorów czy też obniżenie plonów co sprawia, że warzywa wymagają skutecznych metod ochrony przed chwastami.
(20-04-2009)
>> Czytaj artykuł

Salmonellozy u ludzi a żywienie zwierząt
Aktualnym i bardzo ważnym zagadnieniem są zatrucia i zakażenia pokarmowe powodowane przez bakterie Salmonella i inne pochodzenia odzwierzęcego, które stanowią poważny problem zdrowotny i ekonomiczny na całym świecie. Patogeny zakażające żywność takie jak Salmonella, E. coli O157:H7, Staphylococcus aureus, Clostridium, Camphylobacter i Listeria monocytogenes powodują poważne straty finansowe.
(20-04-2009)
>> Czytaj artykuł

Okienko inseminacyjne – jak je określić?
Sztuczne unasiennianie obejmuje obecnie ponad 90% pogłowia bydła w naszym kraju i ciągle rośnie. Skuteczność zabiegu inseminacji jest uzależniona od ścisłej współpracy inseminatorów oraz hodowców (opiekunów stada). Inseminator pełni rolę pośrednika w przekazywaniu nasienia pomiędzy buhajem a krową.
(20-04-2009)
>> Czytaj artykuł

Koguty hodowlane – utrzymanie stada
Powszechnie i to głównie dzięki mediom, przyjął się bardzo nieprecyzyjny podział działalności rolniczej na produkcję roślinną i hodowlę zwierząt. Tymczasem określenie „hodowla” jest ściśle ograniczone do genetycznego doskonalenia tak roślin, jak i zwierząt, a kolejnymi piętrami, zstępując w dół – jest dwustopniowy poziom reprodukcji, a na samym dole tej piramidy – produkcji.
(20-04-2009)
>> Czytaj artykuł

Ekonomiczne uwarunkowania produkcji kurcząt mięsnych
Produkcje drobiu w krajach gospodarczo rozwiniętych charakteryzuje wysoki stopień integracji pionowej, obejmujący fermy reprodukcyjne, zakłady wylęgowe, fermy towarowe, wytwórnie pasz, rzeźnie i przetwórnie drobiu, a niekiedy także sieć dystrybucyjną (hurtowne, supermarkety, bary szybkiej obsługi itp.). W wyniku silnej konkurencji, na rynku pozostają tylko ci, którzy produkują najtaniej i potrafią dobrze sprzedać swe produkty.
(20-04-2009)
>> Czytaj artykuł

Nawożenie podczas sadzenia
Na wielkość i stabilność plonów ziemniaków oraz jakość bulw z czynników agrotechnicznych najważniejszy wpływ odgrywa nawożenie plantacji. W miarę wzrostu dawek nawożenia mineralnego do optymalnej dawki, wzrasta plon oraz udział bulw dużych w plonie. Do ustalenia szczegółowych dawek nawożenia pod ziemniaki należy uwzględnić odczyn, gatunek i zasobność gleby, wartość przedplonu, dawkę obornika lub masę poplonów i termin ich przyorania.
(21-04-2009)
>> Czytaj artykuł

Nowy numer WRP
Hage Polska
Giełda
Krajowa Rada Izb Rolniczych
Film KSM
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     Prawo autorskie 2005 www.wrp.pl design by positiv studio